Mange rådgivende ingeniørhuse målretter deres hjemmeside til professionelle samarbejdspartnere. Altså folk der ved, hvad de søger, og hvad tingene hedder på "fagsprog".
Her vil jeg forsøge at forklare i et hverdagssprog, hvad jeg tilbyder.
Hvis I ønsker at vælte en væg, er det en god ting at finde ud af, om væggen er bærende. En bærende væg kan både understøtte en eventuel overetage, men også understøtte taget. En bærende væg er som udgangspunkt parallelt med husets facadevægge - og typisk placeret i midten af huset.
Er I i tvivl om den væg I ønsker at få væltet er bærende, er det en god idé at få det vurderet af en bygningsingeniør. Bærende vægge kan som udgangspunkt altid væltes - bare man får understøttet dét den bærer, ved eksempelvis at indlægge en bærende bjælke.
Vægge der vender på tværs af huset (parallelt med gavlen) er sjældent bærende. De kan dog være stabiliserende, hvilket næsten er mere vigtig end de bærende.
Stabiliserende vægge sørger for at vinden der rammer huset, ikke vælter som et korthus, men at det bliver stående. Derfor tilrådes det altid at kontakte en bygningsingeniør inden arbejdet starter.
Bærende vægge understøtter som tidligere nævnt alt oven over. Hvis der skal være et hul, hvor der er noget oven over der skal bæres, kan man indlægge en bærende bjælke.
Bærende bjælker er som regel lavet i træ eller stål. Betonbjælker er også set enkelte steder i privatboliger.
Når man skal have en bærende bjælke i sit hus, skal ingeniøren først regne ud, hvad alt over bjælken vejer. Der kan både være sne eller vind på et tag, tagsten, isolering og alt det, man ellers har på et loft. Disse ting kaldes "laster". Når lasterne er fastlagt, kan man dimensionere bjælken. Det betyder at man skal regne ud, om en bjælke i træ f.eks. er stærk nok, eller om den knækker. Ud over om styrken er høj nok, undersøger ingeniøren også, hvor meget bjælken kommer til at bøje ned - udbøjningen eller krumningen.
En bjælke der bøjer for langt ned, ser usikker ud, og kan i nogle tilfælde ødelægge de ting der er under bjælken.
Lys er vigtig i en bolig. Der er lovkrav for, hvor "lidt" lys der må være. Mange ældre huse opleves dog mørke. Dette skyldes både husets udformning, men også datidens valg af materialer.
Går I med tanker om at få sat et ekstra vindue i en væg, så der kommer lidt mere lys og liv ind i rummet, skal i udover en murer, kontakte en ingeniør.
Ingeniøren skal vurdere hvor store laster væggen der skal være et vindue i oplever, så der kan blive dimensioneret en overligger til at have over det nye hul.
Siden oliekrisen i 1970érne har man tænkt meget over hvor meget man isolerer sine huse. Heldigvis, for et velisoleret hus er med til at øge komforten for beboerne, men også gøre det billigere at bo der. Isoleringskravene er gradvist øget, og ud over isolering, skal huset også være tæt. Det nyeste inden for energioptimering er også, at man skal til at kigge på hvor meget byggematerialerne koster i energi. Det kaldes LCA.
Mange taler om at "energioptimere" huse. En lidt vag betegnelse, der er lidt svær at konkretisere. Man kan dog sammenligne det med bilmarkedet. Hvor langt kører din bil på literen?
Energioptimering er en fællesbetegnelse for, at få dit hus til at "køre længere på literen". Der er både billigere og simple ting man kan gøre, men i takt med varme bliver dyrere, kan det bedre betale sig at gøre de lidt dyrere ting.
Hvis du kører elbil og går og "praler med" at du ikke udleder co2 når du kører, kan jeg måske stille dig spørgsmålet; "hvad udleder dit hus?". Den slags beregninger kan en ingeniør hjælpe dig med at lave - og ud fra de beregninger kan man så finde ud af hvor det bedst kan betale sig at sætte ind. Både hvis man vil redde planeten, men også sine penge.
LCA står for "Life-Cycle-Assessment" og er noget forholdsvist nyt i byggebranchen.
Ud over at nybyggede huse skal leve op til energikrav, skal de nu også leve op til en grænse for, bl.a. hvor meget co2 det koster at producere huset, og ikke mindst at leve i det.
Hvis dit hus er lavet af træ, udleder det ikke så meget co2 at producere, som et i mursten. Træet skal dog vedligeholdes med maling, hvilket betyder at det koster lidt co2 hver gang det bliver vedligeholdt.
LCA skal kort sagt hjælpe til med at vælge de miljørigtige ting, der i nogle tilfælde også betyder at genbruge byggematerialer!
Hvis du er gør-det-selv typen, er du også endt det rigtige sted.
Mine privatkunder oplever en service der fortsætter. Også når regningen er betalt.
Ud over jeg grundigt beskriver arbejdsgangen og udleverer udførlige tegninger, står jeg også til rådighed når spørgsmålene kommer. For hvis du har revet en væg ned, og der pludselig opstår tvivl omkring hvorfor dén stolpe egentlig står der - og om den er vigtig - skal jeg bare kontaktes. Ingen spørgsmål er dumme - og hellere spørge en gang for meget, end én gang for lidt.
Raadgivende.dk
Copyright © 2024 Raadgivende.dk - Alle rettigheder forbeholdes.
Leveret af GoDaddy